Milli Muharip Uçak Kaan'ın Kartı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Yerleşkesi'nde düzenlenen Entertech İstanbul Teknokent yeni bina temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin teknolojik gücünü sergileyen önemli bir detaya dikkat çekti. Bakan Kacır, 5. nesil Milli Muharip Uçağımız Kaan'ın bilgisayar kartını göstererek, bu kartın kilogramının 70 bin dolar değerinde olduğunu belirtti. Bu, Türkiye'nin kendi mühendisleri tarafından geliştirilen ve yerli imkanlarla üretilen bir teknolojinin başarıyla uygulandığının kanıtıdır. Bu gelişme, Türkiye'nin savunma sanayisindeki ilerlemesini ve küresel arenada rekabet gücünü artırmasını simgeliyor. Kacır, Türkiye'nin bu kartları tasarlayıp entegre edebilen ve kendi yerli ve milli gerçek zamanlı işletim sistemini çalıştırabilen beş ülkeden biri olduğunu vurgulayarak, ülkenin teknolojik atılımını ön plana çıkardı. Bu başarı, Türkiye'nin gelecekteki teknolojik hedeflerine ulaşma yolunda önemli bir kilometre taşıdır ve uluslararası alanda saygınlığını pekiştirecektir. Bakanın sözleri, Türkiye'nin teknoloji alanında elde ettiği başarıları ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bu alanda yaptığı çalışmaları gözler önüne seriyor.
Teknoloji Girişimciliğinde Altın Çağ
Bakan Kacır, konuşmasında Türkiye'deki teknoloji girişimciliği ekosisteminin hızlı büyümesini ve başarısını da vurguladı. "Garaj modeli" sayesinde binlerce gencin hayallerini projelerine dönüştürdüğünü belirten Bakan, pandemi öncesinde milyar dolar değerini aşan teknoloji girişimlerinin sayısının sınırlı olduğunu ancak bugün 7 "Turcorn" olarak adlandırdıkları milyar dolar değerini aşan girişimin bulunduğunu açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın doğrudan destek verdiği bu girişimler, Türkiye'nin teknoloji alanındaki potansiyelinin kanıtıdır. Bakan, 2030 yılına kadar 100 bin teknoloji girişiminin doğması ve bunlardan 100'ünün milyar doları aşmasını hedeflediklerini belirterek, "Turcorn 100 Programı" ile girişimcilere destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. Bu program, hızlı büyüme potansiyeli taşıyan girişimlerin ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına yardımcı olmakta olup, Türkiye'nin küresel bir teknoloji merkezi olma yolunda önemli bir adım teşkil etmektedir. Bakan, 105 teknoparkta 11 binden fazla girişimin faaliyet gösterdiğini ve 63 binden fazla Ar-Ge projesinin tamamlandığını da belirtti.
Entertech İstanbul Teknokent'in Yeni Binası
Konuşmasının bir bölümünde İstanbul Üniversitesi ve Cerrahpaşa ortaklığında kurulan Entertech İstanbul Teknokent'in yeni binasının temel atma törenine de değinen Bakan Kacır, 12 bin metrekare kapalı alana sahip yeni binanın yıl sonuna kadar hizmete gireceğini duyurdu. Bu yeni bina, girişimcilere modern altyapı ve olanaklar sağlayarak, teknoloji girişimlerinin gelişmesine ve büyümesine katkıda bulunacaktır. Bakan, bu yeni binanın, İstanbul'un girişimcilik ekosisteminin değerini artıracağını ve yeni başarı hikayelerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayacağını vurguladı. Atatürk Havalimanı terminallerinde kurulan dünyanın en büyük girişimcilik merkezi projesi "Terminal İstanbul" da bu bağlamda önemli bir örnektir. Bakanlık, Türkiye'yi devler ligine taşımak için her adımı destekleyeceğini ve Türkiye'nin milli teknoloji hamlesiyle tanışılması gerektiğini dile getirdi. Bakan Kacır, muhalefeti, Türkiye'nin teknolojik atılımlarını görmezden gelmekle suçlayarak, ülkenin eski Türkiye olmadığını ve artık farklı bir ligde oynadığını vurguladı.