Güneş'ten Gelen Tehlike

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş'in atmosferinde devasa bir delik tespit etti. Bu delikten yayılan radyoaktif parçacıklar doğrudan Dünya'ya doğru ilerliyor. NOAA'ya göre, bu durum 14 Haziran Cumartesi günü orta şiddette bir jeomanyetik fırtınaya neden olacak. Fırtınanın G2 seviyesinde olması bekleniyor. Bu seviye, daha nadir görülen G5 seviyesinin altında yer alıyor ve orta şiddette bir fırtına anlamına geliyor. Ancak, orta şiddette olsa bile bazı etkileri olabilir. Bu tür olaylar, geçmişte çeşitli sorunlara yol açmıştır. Daha önceki benzer olaylar, iletişim kesintilerine ve hatta elektrik kesintilerine neden olmuştur.

Jeomanyetik Fırtınaların Etkileri

Bu tür Güneş fırtınaları, yüksek frekanslı radyo iletişimini kesintiye uğratabilir ve yörüngedeki uyduların rotalarından sapmasına neden olabilir. Şiddetli fırtınalar daha büyük iletişim sorunlarına ve elektrik kesintilerine yol açabilir. Ancak, bu olayların olumlu bir yönü de var. Jeomanyetik fırtınalar, kutup ışıkları olarak bilinen aurora borealis olaylarının daha düşük enlemlerde gözlemlenmesine olanak tanıyabilir. Daha önce şiddetli fırtınalar sırasında Türkiye'nin kuzeyinden de aurora gözlemleri yapılmıştı. Bu durum, gökyüzü meraklıları için heyecan verici bir fırsat olabilir. Fırtınanın etkisi, coğrafi konumunuza göre değişkenlik gösterebilir.

Güneş'in En Aktif Dönemi

NOAA, Güneş'in "solar maksimum" evresine girdiğini açıkladı. Bu, 11 yıllık aktivite döngüsünün zirvesine yaklaştığımız anlamına geliyor. Solar maksimum döneminde, Güneş'te daha fazla leke oluşacak, daha fazla patlama meydana gelecek ve Güneş fırtınalarının sayısı artacaktır. Bu durum, gelecek yıllarda benzer olayların daha sık yaşanabileceğini gösteriyor. Güneş her 11 yılda bir sakin veya fırtınalı bir döngüyü tamamlar. Yıldızımız, 2019 yılında 25. döngüsüne girdi. Bu döngüler sırasında Güneş'in manyetik kutupları düzenli olarak yer değiştirir. "Solar minimum" dönemlerinde ise patlamalar ve lekeler minimum seviyededir.